Timahtim’s Weblog

Just another WordPress.com weblog

daging landak masak kari..yum,yum June 19, 2008

Filed under: Uncategorized — timahtim @ 6:27 am

Pg yg cerah…hr sudah terang,,,

pada hari khamis tanggal 12 jun 2008, bapaku telah membeli daging landak yg bole thn jugak le hrgenya dr seorg rakannya yg hobinye memburu..pd hr ahad tanggal 15 jun 2008..bapaku memproses daging tersebut (mase dpt tu dh x de duri die dh,tggl nk bersihkan dgn potong2 kan je)..setelah itu mak aku masak landak itu dengan menu kegemaran kami sekeluarga..iaitu masak KARI..hahaha..

ni perspektif keluarga aku sblm dan selepas makan daging landak masak kari :

AYAH :

sebelum: Nak makan landak tak?! kalau nak ayah beli..kawan ayah kate    sedap….

selepas:Ayah nk bg anak2  kenal dn pernah rase makanan yg sebegini. nnt ssh nk jumpe dh mknn sebegini. sedap juge landak ni. lebih sedap dr ayam rasenye..

Mak

sebelum:ish mak geli le tengok daging landak ni..lembik semacam je..bole ke mak nak mkn ni?

selepas: erm…sedap la landak ni,,rasenye berlemak sket dr ayam..tak liat mcm daging pelanduk dulu..(rupenye dirog pernah mkn pelanduk sblm aku pulang ke pangkuan keluarga,peh)

Adik

sebelum : landak! ei..x nak la..

selepas : adik x mkn pn, katenye mcm mane nk mkn,,,landak tu mcm kucing je…(hahaha…kitorang tergelak dengar die ckp mcm tu,lalu aku pn memperkenalkan semule landak kpdnya..betul le kate2 bpk aku tu..nnt korng dh x kenal bnd2 mcm ni..)

Opah

sebelum dan selepas : x nk makan tkt berbise,,lg satu alasan  die, ‘aku org tue,,kome org mude bole le mkn bende2 pelik ni…’

Angah

sebelum & selepas : landak?! x nak la..dan die tidak la merasanye

Alang

sebelum : erm..bole gak le cube mkn landak

selepas : ok je rase landak..

Aku

sebelum : bole ke aku konfius,,,landak bole mkn ke? hehehe

selepas : nape rase die mcm ayam je…

tu la die pengalaman kami sekeluarga pasal mkn landak..aku je terlepas mkn pelanduk..time ksh kat ayah kerana memberi peluang mencuba pengalaman sebegini,,kalu ayah x beli ntah bile la nak rase ek..

bersyukur kepada Allah kerana dengan izinNya kami diberi pendidikan sebegini..nape aku kate pendidikan.sbb dr acara mkn landak kat umah ni beberapa perkara dpt direnungkan,,antaranya

  • banyak nya rezeki yg Allah bg pd hamba2 Nya di dunia ni. nak x nak je cr yg halal
  • Luas nya ilmu Allah..banyak lg yg perlu diterokai.
  • Perspektif manusia ni berbeza..personaliti jg berbeza dan perbezaan ini menjadikan manusia itu unik. Cuma yg paling mulia di sisi Allah adalah yg paling BERTAQWA

    “Wahai manusia! sesungguhnya kami ciptakan kamu dari seorang lelaki dan seorang perempuan dan kami jadikan kamu berbagai-bagai bangsa dan puak supaya kamu saling kenal mengenali. sesungguhnya orang yang paling mulia disisi Allah ialah orang yang lebih bertaqwa. sesungguhnya Allah maha mengetahui lagi maha bijaksana” Al-Hujrat(13)

ni web site nak cek makanan halal ke tak ; www.halal.gov.my

sekian, wassalmu

 

2 Responses to “daging landak masak kari..yum,yum”

  1. nad Says:

    tim..macam ayam ye rase landak tu? hmm betul2..bak kate ko..ilmu Allah ni sangat2 luas ek..

    hui…mintak2 la aku tak mengidam makan landak kat mesir ni.. hehehe :P

  2. shai Says:

    uh aku jugek konpius dgn boleh tak boleh melantak landak… ekekeke… dia spesis ape ye? ke arah arnab ke? lepas makan boleh colek gigi ngan duri die, ye dak? ekekekeke


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.