Timahtim’s Weblog

Just another WordPress.com weblog

daging landak masak kari..yum,yum June 19, 2008

Filed under: Uncategorized — timahtim @ 6:27 am

Pg yg cerah…hr sudah terang,,,

pada hari khamis tanggal 12 jun 2008, bapaku telah membeli daging landak yg bole thn jugak le hrgenya dr seorg rakannya yg hobinye memburu..pd hr ahad tanggal 15 jun 2008..bapaku memproses daging tersebut (mase dpt tu dh x de duri die dh,tggl nk bersihkan dgn potong2 kan je)..setelah itu mak aku masak landak itu dengan menu kegemaran kami sekeluarga..iaitu masak KARI..hahaha..

ni perspektif keluarga aku sblm dan selepas makan daging landak masak kari :

AYAH :

sebelum: Nak makan landak tak?! kalau nak ayah beli..kawan ayah kate    sedap….

selepas:Ayah nk bg anak2  kenal dn pernah rase makanan yg sebegini. nnt ssh nk jumpe dh mknn sebegini. sedap juge landak ni. lebih sedap dr ayam rasenye..

Mak

sebelum:ish mak geli le tengok daging landak ni..lembik semacam je..bole ke mak nak mkn ni?

selepas: erm…sedap la landak ni,,rasenye berlemak sket dr ayam..tak liat mcm daging pelanduk dulu..(rupenye dirog pernah mkn pelanduk sblm aku pulang ke pangkuan keluarga,peh)

Adik

sebelum : landak! ei..x nak la..

selepas : adik x mkn pn, katenye mcm mane nk mkn,,,landak tu mcm kucing je…(hahaha…kitorang tergelak dengar die ckp mcm tu,lalu aku pn memperkenalkan semule landak kpdnya..betul le kate2 bpk aku tu..nnt korng dh x kenal bnd2 mcm ni..)

Opah

sebelum dan selepas : x nk makan tkt berbise,,lg satu alasan  die, ‘aku org tue,,kome org mude bole le mkn bende2 pelik ni…’

Angah

sebelum & selepas : landak?! x nak la..dan die tidak la merasanye

Alang

sebelum : erm..bole gak le cube mkn landak

selepas : ok je rase landak..

Aku

sebelum : bole ke aku konfius,,,landak bole mkn ke? hehehe

selepas : nape rase die mcm ayam je…

tu la die pengalaman kami sekeluarga pasal mkn landak..aku je terlepas mkn pelanduk..time ksh kat ayah kerana memberi peluang mencuba pengalaman sebegini,,kalu ayah x beli ntah bile la nak rase ek..

bersyukur kepada Allah kerana dengan izinNya kami diberi pendidikan sebegini..nape aku kate pendidikan.sbb dr acara mkn landak kat umah ni beberapa perkara dpt direnungkan,,antaranya

  • banyak nya rezeki yg Allah bg pd hamba2 Nya di dunia ni. nak x nak je cr yg halal
  • Luas nya ilmu Allah..banyak lg yg perlu diterokai.
  • Perspektif manusia ni berbeza..personaliti jg berbeza dan perbezaan ini menjadikan manusia itu unik. Cuma yg paling mulia di sisi Allah adalah yg paling BERTAQWA

    “Wahai manusia! sesungguhnya kami ciptakan kamu dari seorang lelaki dan seorang perempuan dan kami jadikan kamu berbagai-bagai bangsa dan puak supaya kamu saling kenal mengenali. sesungguhnya orang yang paling mulia disisi Allah ialah orang yang lebih bertaqwa. sesungguhnya Allah maha mengetahui lagi maha bijaksana” Al-Hujrat(13)

ni web site nak cek makanan halal ke tak ; www.halal.gov.my

sekian, wassalmu

Advertisements
 

aku terkene… June 14, 2008

Filed under: Uncategorized — timahtim @ 5:47 pm

Salam sejahtera..

ari ni rase ade mood plak nk bercerite..jd, sblm mood tu lari, aku cpt2 duk dpn kmptr dn bkk ‘bendealah’ ni dulu..

citenye, hr ni aku gi le masjd kat umah ni sbb ade pengajian..nak cuci hati le konon..dh lame duk umah..asyik buat bnd lagho je kan…:-P. sblm solat isya’ aku gi le ambk wudu’ sbb aku dh melakukan slh satu prkr yg membatalkan wudu’..mase kat bilik wudu’ tu..tetibe msk le sorg  budk kecik yg lbh krg usianya dlm 6-7 thn gitu..bdk tu senyum kat aku..pas tu die tnye “akak nak sembahyang ke?” aku pn jawab “a’a”..pas tu die tnye “umur akak bape thn?” aku dgn herannye jwb “25 thn”..pas tu plak die tny..”akak dh mengundi ke?”..sekali lg aku tercengang..dgn meng’cover’ kecengangan aku, aku menjwb “dah”..tp sbnrnye aku blum register pn ngundi..bgs tak aku, br lps dgr ceramah aku menipu ngan bdk kecik..’astaghfirullah..

nak lebih best lg bdk kecik tu tnya..”akak undi PAS ke?”..tergelak la aku skjp..aku pn jawab “ye..nape?”..bdk tu kate..”eh,mane boleh bgtau org! kan undi tu rahsia” make terburai le gelak aku kat dlm blk wudu’ tu..hahahah..malu campur terharu plak aku..

moral of d stori..

1)jgn menipu..nnt ko terkene blk..

2)kene dftar ngundi cepat2 ni dan..

3)jgn pandng kecik pd bdk kecik

walaupun dh termalu sndr. tp aku dpt  buat satu perbndingan..anak2 di smnnjg mlysia ni walaupn kecik lg dh pandai ckp psl politik tp kwn2 aku yg org tmptn di mana aku menimba ilmu dan pengajaran dlm bdg kaunseling x reti dan x nk berckp psl politik..yg diorg tau..ye kan aje semue bende..asalkan diorg boleh idup, bole mkn ngan bole bergembira..ni mnurut pndgn sesetngh kwn aku le..tp bukan sume,,ade jgk yg boleh diajak borak bab ni..4 thn aku kat sana, tp aku still x phm nape kbnyakan mereka begitu..

x pe le, mgkn bersebab nape mrk begitu,,mgkn juga ade kperluannye,,sesungguhnya Allah maha mengetahui segala yg ade dilangit dan dibumi.

sblm menutup cite ni..ade satu soalan yg aku rase perlu dikongsikan untuk difikirkan dan direnungkan…soalannya berbunyi

Antara kedua perkara berikut, yg manakah yg lebih baik utk kite sbgai seorang Muslim utk dpt terus msk syurga…?

     a) ade amalan tp ade jgk dose

     b) x de amalan tp x de gak dose

kepada sesipe yg nk beri komen,,bole le jwb soalan ini dgn memilih salah satu jwpn disertkan dgn sebab atau lebih best lg dalil..

nnt aku bg jwpn yg ustat kat msjd td bg..

soalan ni bergune gak utk kite muhasabah diri sbb takut2 kite tergolong dlm golongan yang “KURANG AMALAN TAPI BANYAK DOSA”

nauzubillah..

sekian, wassalamu

 

 

thanks 2 Nad June 5, 2008

Filed under: Uncategorized — timahtim @ 3:43 pm

 caye tak dlm zmn serba canggih ni ade gak owg yg ketiggln dalm bab tekno ni. takziah la utk aku sbb aku antr org itu..bdk sek ren pn ada ‘myspace’..aku yg br abis u ni..kene cggh sket la kan. kene le ade blog..:p.

oleh itu..time ksh pd nad kwn yg aku yg jauh dperantauan padang pasir bersama zauj die. dia yg pujuk aku buat blog  ni..dia gak la yg tolong buatkan..cggh btk tekno ni, si nad tu kat mesir tu,aku kat negara yg br naik hrga minyak ni boleh comunicate buat blog..mase dpn mate dulu x reti plak mntk ajo.. akan ku gunekan untuk kpntgn agama, bangsa dan negara..huhu.poyo tak?

poyo x poyo..aku kene manfaatkn jgk..once again..thanks Nad..

 

Ya Allah, Kau cucurilah rahmat kepada sahabat aku ini dan juga keluarganya. Aminn..