Timahtim’s Weblog

Just another WordPress.com weblog

aku terkene… June 14, 2008

Filed under: Uncategorized — timahtim @ 5:47 pm

Salam sejahtera..

ari ni rase ade mood plak nk bercerite..jd, sblm mood tu lari, aku cpt2 duk dpn kmptr dn bkk ‘bendealah’ ni dulu..

citenye, hr ni aku gi le masjd kat umah ni sbb ade pengajian..nak cuci hati le konon..dh lame duk umah..asyik buat bnd lagho je kan…:-P. sblm solat isya’ aku gi le ambk wudu’ sbb aku dh melakukan slh satu prkr yg membatalkan wudu’..mase kat bilik wudu’ tu..tetibe msk le sorg  budk kecik yg lbh krg usianya dlm 6-7 thn gitu..bdk tu senyum kat aku..pas tu die tnye “akak nak sembahyang ke?” aku pn jawab “a’a”..pas tu die tnye “umur akak bape thn?” aku dgn herannye jwb “25 thn”..pas tu plak die tny..”akak dh mengundi ke?”..sekali lg aku tercengang..dgn meng’cover’ kecengangan aku, aku menjwb “dah”..tp sbnrnye aku blum register pn ngundi..bgs tak aku, br lps dgr ceramah aku menipu ngan bdk kecik..’astaghfirullah..

nak lebih best lg bdk kecik tu tnya..”akak undi PAS ke?”..tergelak la aku skjp..aku pn jawab “ye..nape?”..bdk tu kate..”eh,mane boleh bgtau org! kan undi tu rahsia” make terburai le gelak aku kat dlm blk wudu’ tu..hahahah..malu campur terharu plak aku..

moral of d stori..

1)jgn menipu..nnt ko terkene blk..

2)kene dftar ngundi cepat2 ni dan..

3)jgn pandng kecik pd bdk kecik

walaupun dh termalu sndr. tp aku dpt  buat satu perbndingan..anak2 di smnnjg mlysia ni walaupn kecik lg dh pandai ckp psl politik tp kwn2 aku yg org tmptn di mana aku menimba ilmu dan pengajaran dlm bdg kaunseling x reti dan x nk berckp psl politik..yg diorg tau..ye kan aje semue bende..asalkan diorg boleh idup, bole mkn ngan bole bergembira..ni mnurut pndgn sesetngh kwn aku le..tp bukan sume,,ade jgk yg boleh diajak borak bab ni..4 thn aku kat sana, tp aku still x phm nape kbnyakan mereka begitu..

x pe le, mgkn bersebab nape mrk begitu,,mgkn juga ade kperluannye,,sesungguhnya Allah maha mengetahui segala yg ade dilangit dan dibumi.

sblm menutup cite ni..ade satu soalan yg aku rase perlu dikongsikan untuk difikirkan dan direnungkan…soalannya berbunyi

Antara kedua perkara berikut, yg manakah yg lebih baik utk kite sbgai seorang Muslim utk dpt terus msk syurga…?

     a) ade amalan tp ade jgk dose

     b) x de amalan tp x de gak dose

kepada sesipe yg nk beri komen,,bole le jwb soalan ini dgn memilih salah satu jwpn disertkan dgn sebab atau lebih best lg dalil..

nnt aku bg jwpn yg ustat kat msjd td bg..

soalan ni bergune gak utk kite muhasabah diri sbb takut2 kite tergolong dlm golongan yang “KURANG AMALAN TAPI BANYAK DOSA”

nauzubillah..

sekian, wassalamu

 

 

3 Responses to “aku terkene…”

  1. nad Says:

    yeyyy tim dah apdet!! ahahaha aku ngan yeh gelak guling2 baca conversation ko ngan budak kecik itu😛

  2. ida Says:

    aku jawab A

    manusia bagus ada amalan.. tapi dosa tu.. kita memang xdapat lari.. dosa besar boleh.. tapi dosa kecill slu gak kita buat.. sb syaitan tu slu menggoda anak adam.
    sb tu kita kena sentiasa bertaubat.. bukan tau buat je tapi x bertaubat.,.. amalan pula.. biar sedikit.. xperlu banyak2… klu mampu buatlah….tapi yang penting sikit tapi istiqamah..
    dari aku yg amalan sedikit dan selalu juga buat dosa

  3. almukminun Says:

    Assalammualaikum…
    MUBARRAKKKK! timahtim!

    baguih la dgn kehadiran blog ni.
    dpt meriahkan lagi dunia “ilmiah”…
    nasihat den yg haqir nih…menulis atas nama ilmu dan bukan melulu…
    berjuanglah dalam keadaan lapang dan senang…takut=-takut esok tidak berpeluang!!!

    http://almukminun.blogspot.com/


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s